tiistai 25. heinäkuuta 2017

Pieniä yksityiskohtia: taisteluvaunut

Mykeneläisajan taisteluvaunuja veti kaksi hevosta. Vaunut olivat takaa avoimet, ja ne oli tarkoitettu kahdelle miehelle, jotka seisoivat vaunuissa. Useimmiten niitä käytettiin taistelijan kuljettamiseen rintamalle, jossa hän laskeutui jalkamieheksi, ja vaunujen ajaja seurasi sopivan matkan päästä, milloin tarvittiin paluukuljetusta. Mutta vaunuilla saatettiin myös osallistua taisteluun, jolloin toinen sotilaista ohjasi hevosia ja toinen käytti keihästä. Jos vastassa oli jalkamiehiä, jotka jäivät kavioiden ja vaununpyörien alle, syntyi sellaista jälkeä, jota Homeros kuvaa Iliaassa:

Kuin iso-otsaiset härät yhteen iestävi maamies
puimaan ohraa kellervää elotanterehella;
härkäin mylvivien jalat joutuin pui jyvät irti:
noin hevot aimon Akhilleun, maan tömisyttäjät, kenttää
kilpien, ruumihien yli kiitivät, vaunujen alla
akseli hurmeess' ui, etukaiteeseen veri parskui,
viskoutuin kavioista ja vinhain pyörien alta.
Mutta Akhilleus päin orot ohjasi, kunnian kuulun
saadakseen, kädet kauhukkaat veritahmahan peittyi.
(Suomennos Otto Manninen)

Kuningastiehen olen kirjoittanut vähemmän verisen kuvauksen vaunutaistelusta:

Anira ajoi taisteluvaununsa portista sisään. Hän oli niissä yksin. Hän hyppäsi maahan, ja käski lähellä olevien sotilaiden huolehtia hevosista ja vaunuista. Sitten hän tuli Karetan luo.

– Seloma jäi taistelukentälle, hän sanoi. – Suojasin vaunuilla hänen jälkijoukkonsa sivustaa, kun asemieheeni osui keihäs, ja hän putosi vaunuista. Seloma nousi hänen paikalleen, ja täytyy sanoa, että hän käyttää taitavasti keihästä. Leoni oli jäänyt keskelle taistelua. Ohjasin hänen luokseen, ja Seloma huusi hänelle käskyn nousta vaunuihin. Silloin tulivat Marenan taisteluvaunut kohti, Marena oli itse asemiehenä. Hän heitti keihäänsä liian kaukaa, mutta se raapaisi toista hevosista. Se vauhkoutui hetkeksi, ja vaunut heilahtivat rajusti. Sekä Seloma että Leoni putosivat. Käänsin vaunut niin pian kuin pystyin, ja yritin palata heidän luokseen, mutta en enää löytänyt heitä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti